Klimavenlig køletransport

I Lidl ønsker vi at bidrage til udviklingen i transportsektoren, hvor minimering af klimapåvirkningen er i fokus. Derfor har vi, som et led i vores ambitiøse klimastrategi, fået leveret to helt nye gasdrevne lastbiler til to af vores vognmænd. Lastbilerne kører på biogas og køler lasten med såkaldt cryoteknik. Køling via cryoteknik gør lastbilerne 97 procent CO2-neutrale ift. traditionelt dieseldrevet køleanlæg, og kommer til at spare miljøet og Lidl for op til 15 ton CO2 om året pr. lastbil. Med de to nye lastbiler, tager vi et skridt i den rigtige retning i forhold til vores bæredygtighedsstrategi inden for logistik.

Specialbygget med særlige miljø-, støj- og sikkerhedshensyn

De to nye lastbiler tager sig måske nok ud som almindelige køletransportere ved første øjekast. Men teknikken i dem er helt ny og sammensat efter en række meget specifikke krav fra Lidl, hvor det primære fokus har været, at lastbilerne skulle være så klimavenlige som muligt. Derudover har der været fokus på at gøre lastbilerne støjsvage, så vi kan distribuere varer til vores butikker på tidspunkter, hvor vi generer andre mindst muligt, samt at udstyre lastbilerne med række foranstaltninger der gør dem mere trafiksikre.

Den nye cryokøleteknik fungerer ved brug af flydende CO2 til nedkøling. Teknikken gør, at kompressorerne udleder op til 15 ton CO2 mindre per dieselanlæg per år og støjer væsentligt mindre. Mens et dieseldrevent transportkøleanlæg typisk støjer op til 80 dB, er støjen fra lastbilernes kølekasse, lift og det cryotekniske anlæg er under 60 dB, hvilket er den maksimale grænse for at opnå den såkaldte PIEK-godkendelse for natdistribution i byerne.  

Det er vores håb, at vi med de nye lastbiler vil kunne høste nogle flere erfaringer, så nettet af tankstationer, hvor man kan tanke gas og CO2 i Danmark bliver udvidet, så det bliver attraktivt for flere at gøre deres logistik mere miljøvenlig.

”I Lidl har vi et skarpt fokus på vores bæredygtighedsstrategi indenfor logistik, og vi har allerede en lastvogn med en anden grøn teknologi i drift. Med de to nye lastbiler synes vi imidlertid, vi tager endnu et skridt i den rigtige retning, og der er ikke nogen tvivl om, at vi skal videre ad den vej. Bæredygtighed er en bevidst og målrettet strategi hos Lidl.”

Marcus Gustafsson, tidl. Chief Operating Officer, Lidl Danmark.