Vores plastikstrategi

Logo

Vores plastikstrategi minder os hver dag om at have en positiv indvirkning på miljø og samfund og give vores kunder flere muligheder for at tage miljøbevidste valg, når de handler i vores butikker.

På vej mod i morgen

Plastikstrategien er en del af vores overordnede CSR-strategi kaldet ”På vej mod i morgen”, som udover fokuspunktet ’miljø’ også omfatter fire andre mærkesager: samfund, sortiment, forretningspartnere og medarbejdere. ”På vej mod i morgen” dækker over en lang række eksterne såvel som interne initiativer, hvor vores kunder også har indflydelse.

REset Plastic – vores internationale plastikstrategi

Rezet

I mange år har vi som en del af Schwarz-gruppen været forpligtet til at indsamle, sortere og genanvende de genanvendelige materialer, der er uundværlige til transport og emballering i en dagligvarebutik. Når vi bruger plast, skal vi også være parate til at tage ansvar for det. Derfor har Schwarz-koncernen igangsat plaststrategien, REset Plastic.

De fem vejledende principper for indsatsområderne i ”REset Plastic - plaststrategien i Schwarz-gruppen”:

REduce: Vi reducerer - hvor det er bæredygtigt muligt - plast. Ikke kun i emballage!

REdesign: Vi designer genanvendelig emballage og lukker kredsløb.

REcycle: Vi samler, sorterer og genanvender plast for at lukke kredsløbet.

REmove: Vi støtter fjernelse af plastaffald fra naturen.

REsearch: Vi investerer i forskning og udvikling af innovative løsninger og uddanner indenfor genbrug.

Lidl Danmarks mål for reducering af plastik

REset plastic er også med til at sætte rammerne for vores nationale plastikstrategi. Herigennem forpligter vi os til at mindske det overordnede forbrug af plastik. Vi arbejder løbende på at skære ned for mængden af emballage på egne mærker i fast sortiment. Mere specifikt arbejder vi på følgende:

  • Inden 2025 skal det overordnede forbrug af plastikemballage skæres ned med minimum 20 % på vores egne mærker i fast sortiment.
  • Vores mål er 100 % maksimal genanvendelighed af emballagen i vores egne mærkevarer i fast sortiment inden 2025.
  • I 2025 vil vores plastemballage i gennemsnit indeholde mindst 30 % genanvendt materiale.

Nyeste initiativer

Nedenfor kan du læse mere om vores nyere plastiktiltag. Du kan bl.a. se igangværende og fuldførte projekter.

Hakket kød på tube

Vi har lanceret hakkekød, af vores eget mærke ’Vilstrupgård’, i tubeform, der reducerer forbruget af plastik i emballagen med næsten 90 %. Derudover er al kød og fjerkræ fra Vilstrupgård, som er vores primære leverandør på området, omlagt til genanvendte plastikbakker rPET.

nature packs

Nature Packs

Nature Packs er genopfyldningsposer, som medvirker, at de gamle plastikbeholdere, af det respektive produkt, kan genbruges flere gange. På grund af den praktiske stand-up pose med vippeflig, kan posen også bruges som et alternativ til en flaske. Med Nature Packs får du samme kvalitet med op til 76 % mindre plast end de traditionelle beholdere.

PreZero

Som en del af vores plastikstrategi, REset Plastic, giver vi gamle emballager fra private husholdninger nyt liv. På denne måde sparer vi ressourcer og sætter ind overfor en ren fremtid.

Bekasi River Cleanup Project

bric

I Lidl er vi en del af en større CSR-strategi, hvor vi blandt andet ønsker at fjerne eksisterende plastaffald og genanvende ressourcer.

Derfor præsenterer vi BRIC-projektet, Bekasi River Cleanup, som kæmper for mindre plastik i havene. Som en del af vores CSR-strategi støtter vi med REset Plastic blandt andet fjernelse af eksisterende plastaffald fra floder, søer og havet. Her samarbejder vi med One Earth – One Ocean e.V og Wasteforchange. Sammen med dem, den indonesiske regering og byen Bekasi organiserer vi BRIC-projektet.

Målet med dette samarbejde er rensning af floderne omkring byen, før affaldet ender i havet. Her har de kommunalt ansatte tidligere fjernet plastikaffald ved håndkraft under vanskelige forhold. I videoen kan du se, hvordan vores ”SeeHamsters” og andet udstyr gør arbejdet nemmere for disse medarbejdere og sikrer mere effektivitet på stedet, og hvordan affaldet genanvendes.

Vores plastikfodaftryk

I vores arbejde med emballage og plastik er vi nødt til at forstå vores eget bidrag til plastikproblematikken, hvis vi skal bidrage til at løse den.

I 2018 iværksatte vi en analyse af vores plastikfodaftryk. Målet er at forstå vores produkters emballage helt ned i detaljen. Hvor meget er der? Hvilke plasttyper har vi i vores emballageunivers? Hvilke produkter kommer de fra? Hvilke produktgrupper vejer tungest?

I vores sortiment kan vi se, at vi i 2018 have et samlet plastforbrug på 3.120 ton. Heraf udgør produktemballagen 91,8 %. Det er altså åbenlyst, hvor vi skal sætte ind for at reducere vores plastikfodaftryk.

På billedet ser du en oversigt over plastikforbrug på vores produktgrupper tilbage i 2018.

Har du lyst til at vide endnu mere? Så kan du læse i vores bæredygtighedsrapport lige her.

Reducering af plastik i vores sortiment

Vores bevidsthed om vores plastikfodaftryk har været med til at føre til flere af vores tidligere tiltag for reducering af plastik og andet emballage, som du kan se nedenfor.

34 % reducering af emballage på pålæg fra Skare Food

Vi har i november 2020 reduceret emballagen på pålæg fra Skare Food med 34 %

38 % reducering af emballage på grøntsagsretter

Emballagen på vores grøntsagsretter fra Freshona blev i september 2020 reduceret med 38 %

Vemondo drik emballage består af 100 % genanvendt materiale

Siden marts 2020 har emballagen på vores vemondo drik bestået af 100 % genanvendt materiale.

EcoClear

I august 2020 har vi udviklet EcoClear tabs og flasker under vores eget mærke W5, som er lavet af 100 % genanvendt plastik. Beholderen kan anvendes igen og igen i kombination med de tilhørende rengøringstabs, hvilket skal være med til at mindske plastikforbruget. Det gavner miljøet, medfører mindre transport og er billigere for forbrugerne.

18,7 % reducering af emballage på fisk fra Scanfisk

Vi har i marts 2020 reduceret emballagen på fisk fra Scanfish med 18,7 %

14 % reducering af emballage på croissanter

Emballagen på vores Maitre Jean Pierre croissanter hasselnødde creme blev i januar 2020 reduceret med 14 % 

14 % reducering af emballage på Fiskefrikadeller fra Jeka Fish

Emballagen på Fiskefrikadeller fra Jeka Fish blev i oktober 2019 reduceret med 14 %

Green Bags

Vi indførte i 2019 ”Green Bags”, som er poser til flergangsbrug i vores frugt- og grøntafdelinger. I årene 2019 og 2020 solgte vi godt 87.000 af disse.

Solevita smoothie emballage består af 50 % genanvendt materiale

Emballagen på vores Solevita smoothie består af 50 % genanvendt materiale, og det har den gjort siden januar 2019.

Saskia flaske af 100 % genanvendt materiale

Selve flasken for Saskia mineralvand på 1,5 liter er siden 2018 fremstillet af 100 % genanvendt materiale. De øvrige flasker til Lidls egne drikkevaremærker, Saskia og Freeway, består af gennemsnitligt 50% genanvendt materiale.

35 % reducering af emballage på Formil flydende vaskemiddel

Vi har i oktober 2018 reduceret emballagen på Formil flydende vaskemiddel med 35 %

Reducering af emballage på kaffekapsler

Vi har i januar 2018 reduceret emballagen på kaffekapsler med ca. 20 %

Stop salg af engangsplastikposer

Vi har i 2018 indført bæreposer af papir som alternativ til engangsplastikposer, der udfases fra butikkerne i Danmark. (Plastikposerne erstattes af indkøbsposer af genanvendte materialer: FSC-certificeret papir og Fairtrade-bomuld).

Reducering af emballage på nødder

Vi har løbende reduceret emballagen på nødder fra vores eget sortiment med ca. 20 % i årene 2017 til 2019.

FN's verdensmål for bæredygtig udvikling

Hos Lidl er vi opmærksomme på FN’s 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, og dem tager vi også højde for, når det kommer til vores plastikstrategi. Det er især i relation til mål 12, 13 og 14, hvor plastik kan være en af de udfordringer, som vi aktivt arbejder med.

Vi arbejder også med mål 17, som omhandler partnerskaber for handling, der skal bidrage til engagement og samarbejde hen imod et højere niveau af bæredygtighed. Det viser sig bl.a. igennem vores deltagelse ved World Cleanup Day 2019 og 2020 i samarbejde med JCI, og vores samarbejde med Plastic Change, som du kan læse mere om her.  

Mål 12

FN’s verdensmål 12 omhandler ansvarligt forbrug og produktion af ressourcer og varer, heriblandt plastik. Hos Lidl har vi også taget store skridt fremad i kampen mod engangsplastik, ved at stoppe salget af bl.a. sugerør og engangsbestik af plastik.  Derudover har vi som den første dagligvarekæde fjernet små og store engangsbæreposer i plastik fra vores sortiment og erstattet dem med FSC-certificeret papir. Sammen med vores andre plastikbesparende indsatser og initiativer forsøger vi at gøre det nemmere for vores kunder at træffe de rigtige valg.

Mål 13

FN’s verdensmål 13 kræver handling for at bekæmpe klimaforandringer og deres konsekvenser fx global opvarmning. Disse klimaforandringer skyldes bl.a. produktion og forbrænding af plastik, og derfor er det vigtigt for os at bidrage til at mindske plastikforbruget. Det gør vi bl.a. ved at forfølge ideen og målet om en smart cyklus: fra det fuldt genanvendte produkt, til handel og bortskaffelse og til sidst til bæredygtig genanvendelse og oparbejdning til nye produkter. Ved at inkorporere disse elementer i vores drift reducerer vi brugen af plastik.

Mål 14

FN’s verdensmål 14 omhandler livet i havet og vigtigheden af at passe på de ressourcer, som stammer derfra. En af de ting, som havene er plaget af, er det plastikaffald, som ender der. Derfor er det vigtigt, at vi bidrager til at gøre håndteringen af affald endnu lettere, så det ikke ender i havene. Derudover benytter vi MSC-mærket, som betyder, at vores kunder kan være sikre på, at det produkt, de køber, er fra vilde bestande fanget bæredygtigt af et certificeret bæredygtigt fiskeri.

*Senest opdateret marts 2022