Nyt samarbejde: Lidl og Hjernesagen sætter fokus på hjernen

07.03.2019 12:00:00 | Kolding
Nyt samarbejde: Lidl og Hjernesagen sætter fokus på hjernen

Nyt samarbejde: Lidl og Hjernesagen sætter fokus på hjernen

Lidl og Hjernesagen sætter fokus på sunde fødevarer med nyt treårigt samarbejde. Som hovedsponsor understøtter dagligvarekæden Hjernesagen gennem oplysningskampagner, sociale arrangementer, initiativer og produktsalg, mens Hjernesagen rådgiver Lidl i forhold til kædens produkter. Samarbejdet omfatter en række aktiviteter og kampagner, og der knyttes store forventninger til samarbejdet, lyder det fra begge parter.

Vidste du, at 12.500 danskere hvert år bliver ramt af en blodprop eller blødning i hjernen, og at halvdelen af de ramte får varige mén, mens en fjerdedel bliver helt afhængige af andres hjælp i hverdagen?Statistikken fra Hjernesagen taler sit tydelige sprog: Skader på hjernen skal tages alvorligt.

Hjernesagen understreger, at livsstil, herunder mad- og motionsvaner har betydning for helbredet og dermed risikoen for at blive ramt af en blodprop eller en blødning i hjernen. Men hvordan passer vi bedst på vores hjerner, og hvad skal vi være opmærksomme på, når det kommer til valget af fødevarer og vores madvaner? Det er blandt andet disse spørgsmål, som Hjernesagen vil rådgive Lidl i, efter dagligvarekæden og foreningen har indgået et treårigt samarbejde.

Hos Hjernesagen er man begejstret for samarbejdsaftalen med Lidl:

”Med den nye aftale om at samarbejde med os, viser Lidl, at de anerkender vores arbejde, og at de vil benytte vores viden i deres virke som dagligvarekæde. Vi glæder os meget til at rulle samarbejdet med Lidl ud de kommende år”, siger direktør for Hjernesagen, Birgitte Hysse Forchhammer.

Interessen mellem Lidl og Hjernesagen blev skabt, da Lidl i september sidste år, som den første dagligvarekæde i landet, valgte at sætte en aldersgrænse på 16 år for salget af energidrikke i kædens butikker. En beslutning, som Hjernesagen bakkede op om.

”Det var på baggrund af anbefalinger fra blandt andet Hjernesagen, at vi valgte at indføre en aldersgrænse på salget af energidrik. I samarbejde med Hjernesagen kan vi fortsætte med at målrette vores indsats for at tilbyde vores kunder endnu bedre produkter, og jeg er meget glad for, at aftalen nu er en realitet”, fortæller CCO fra Lidl, Mikko Forsström.

Hjernesagen bliver sundhedspartner

Hos Hjernesagen har man fokus på behovet for bedre forebyggelse. En vigtig faktor i det forebyggende arbejde er, at indholdet af salt og sukker skal reduceres i vores madvarer.2 Den viden tager foreningen med til samarbejdet med Lidl, der allerede er ved at se på mulighederne for at reducere mængden af salt og sukker i en række af kædens produkter. Mikko Forsström forklarer:

”Vi vil øge antallet af produkter med Nøglehulsmærket og samtidig også fokusere mere på reduktion af salt og sukker i vores produkter. I den forbindelse vil Hjernesagen agere vores sundhedspartner, som vi kan sparre med i forhold til, hvad der er sundt for vores helbred og vores hjerne”.

Hjernesagens søsætter i 2019 kampagneindsatsen `Hjernen er hovedsagen` med en landsdækkende informationsindsats, som skal skabe opmærksomhed på, at vi alle har et fælles ansvar for at passe på egen og andres hjerne for at undgå skader på hjernen. Med kampagnen følger en ny retning for foreningen, hvor den i stigende grad også ønsker at informere og vejlede danskerne om gode levevaner for at skabe opmærksomhed om at bibeholde en frisk hjerne og forebygge blodprop og blødning i hjernen.

Samarbejdet med Lidl er i den forbindelse værdifuldt:

”I samarbejdet med Lidl har vi en unik mulighed for at gøre en forskel, fordi Lidl, med sin position på det danske dagligvaremarked, kan være med til at udbrede vores budskaber og implementere nye og bedre produkter til gavn for danskernes sundhed. Det er et samarbejde, som kommer danskerne til gode, og vi har store forventninger til resultaterne”, siger landsformand for Hjernesagen, Lise Beha Erichsen.

Fakta: blodpropper og blødninger i hjernen

 • Blodprop eller blødning i hjernen er blandt de fem største sundhedsudfordringer i Danmark. Hver 7. dansker rammes af en blodprop eller blødning i hjernen.
 • Apopleksi er en fællesbetegnelse for blødning og blodprop i hjernen:
 • 12.500 danskere bliver hvert år ramt af en blødning eller blodprop i hjernen
 • Ca. 85 % af alle apopleksitilfælde skyldes blodprop i hjernen, og ca. 15 % skyldes blødning i hjernen
 • 4.800 danskere om året bliver ramt af en forbipasserende blodprop i hjernen
 • 90.000 lever med diagnosen apopleksi; blodprop eller blødning i hjernen
 • Halvdelen har varige skader , og blodprop og blødning i hjernen er den sygdom, som kræver flest plejedøgn i sundhedssektoren
 • 7 % af alle dødstilfælde skyldes blødning eller blodprop i hjernen. Tallet er faldende
 • Dødeligheden inden for de første 30 dage efter en apopleksi er omkring 14 % og har været stabil gennem de sidste 10 år
 • 70 % af de ramte er over 65 år
 • 53 % af de ramte er mænd. Over 65 år er knap hver tredje af de ramte mænd.1

Hvad kan du gøre for at sænke risikoen for hjerneskader?

 • Pas på dit blodtryk – en sund livsstil forebygger forhøjet blodtryk
 • Spis mindre salt – brug krydderier i stedet for salt, og spis ikke for mange forarbejdede fødevarer
 • Dyrk motion – lidt motion er bedre end ingen motion
 • Undgå rygning – et rygestop kan nedsætte forhøjet blodtryk
 • Vær opmærksom på hjerteflimmer – vær opmærksom og reager på hjertebanken, åndenød og træthed
 • Begræns dit alkoholindtag – følg Sundhedsstyrelsens anbefalinger
 • Pas på dit kolesteroltal – sænk dit kolesteroltal ved at skifte til en mere fedtfattig kost
 • Kend symptomerne på blodprop og blødning i hjernen. 3

Spis sundt – følg kostrådene. 2

1 hjernesagen.dk/facts

2 hjernesagen.dk/forebyggelse

hjernesagen.dk/om-hjerneskader/a/apopleksi

Om Hjernesagen

Hjernesagen er en privat, landsdækkende forening, der har til formål at sikre bedre vilkår for mennesker ramt af blodprop eller blødning i hjernen og deres pårørende, samt arbejder for at forebygge apopleksi og fremme sunde hjerner. Hjernesagen er en forening for alle med interesse for hjernen, og vores medlemskreds og støtter omfatter både mennesker med apopleksi, deres pårørende, fagfolk på apopleksiområdet og mennesker, som sympatiserer med sagen.

Læs mere om Hjernesagen på hjernesagen.dk

Presse kontakt

Presseafdeling
Presse@lidl.dk
76350010

Læs mere