Ph.d. viser: hospitalsklovne gør en forskel på landets børneafdelinger

26.08.2019 12:00:00 | Kolding

Hospitalsklovnen Luna besøger indlagte børn på blandt andet Aarhus Universitetshospitalet, Skejby.

Hospitalsklovnen Luna besøger indlagte børn på blandt andet Aarhus Universitetshospitalet, Skejby.

Så er det igen tid til at sprede smil og glæde omkring dig. Danske Hospitalsklovnes årlige Spred Glæde kampagne er startet, og du kan nu købe den røde klovnenæse i alle Lidls butikker. Ny ph.d.-forskning viser, at hospitalsklovnenes tilstedeværelse kan lindre indlagte børns oplevelse af smerte.

Hospitalsklovnene spreder hver dag glæde blandt indlagte børn på landets børneafdelinger. Og lørdag d. 7. september på Spred Glæde dagen og i ugerne op til under Spred Glæde kampagnen inviterer Danske Hospitalsklovne alle danskere til at tage den røde klovnenæse på og være med til at sprede glæde. De røde næser kan igen i år købes i alle Lidls butikker, da dagligvarekæden som hovedsponsor for femte år i træk støtter op om Spred Glæde kampagnen.

”Vi har glædet os meget til Spred Glæde kampagnen, som vi selvfølgelig også i år som hovedsponsor støtter op om. Vi har altid syntes, at Danske Hospitalsklovnes arbejde på landets børneafdelinger er utrolig vigtigt, fordi det har en positiv indvirkning på indlagte børn og deres familier. Det er kun skønt, at forskning nu understøtter dette, så der kan blive skabt endnu mere opmærksomhed om hospitalsklovnenes særlige indsats”, siger Lærke Skaksen, der er CSR-chef i Lidl.

Ny forskning: Hospitalsklovnene lindrer smerten
At Danske Hospitalsklovne rent faktisk gør en stor forskel ude på landets børneafdelinger, har en ph.d.-afhandling af Helle Nygård Kristensen nemlig for nylig vist. Helle Nygård Kristensen, der er tidligere ledende sygeplejerske af børneafdelingen på Aalborg Universitetshospital og nu ansat som studieleder ved sygeplejerskeuddannelsen, professionshøjskolen UCN, har i sin ph.d.-forskning undersøgt samspillet mellem hospitalsklovne og 4-15-årige børn, der gennemgår smertefulde procedurer som fx blodprøvetagning og smerter i forbindelse med kræftbehandling. Og konklusionen er klar.

’’Vi kan konkludere, at hospitalsklovne gør en forskel. Vi kan se, at børn får lettere ved at håndtere en smerte eller en smertefuld procedure, når de er sammen med en hospitalsklovn”, siger Helle Nygård Kristensen. Hun uddyber:
”Det skyldes, at hospitalsklovnen etablerer en ”VI”-relation med barnet, så barnet oplever, at de har én at klare situationen sammen med. Hospitalsklovne er gode til at skabe kontakt til børnene. Forskningen viser, at hospitalsklovne fokuserer på at skabe en relation fra det første møde, hvor de fanger barnets opmærksomhed ved at møde barnet, dér hvor barnet er – det kan være med sjov eller magi, eller med alvor og nærhed. Når den første kontakt er skabt, er der åbnet op for en mere alvorlig snak i forhold til den smerte eller behandling, barnet er bange for. Relationen med barnet udvikles gennem forløbet og evalueres sammen med barnet som en forberedelse til fremtidige oplevelser”.

Sammen om at sprede glæde
Lidl har siden foråret 2015 været hovedsponsor for Danske Hospitalsklovne, og det er et sponsorat, man er meget stolt af hos dagligvarekæden:

”Det er skønt at kunne glæde et andet menneske ved at få dem til at smile og le, så selvfølgelig støtter vi op om Danske Hospitalsklovne og især Spred Glæde kampagnen. Vi håber, at rigtigt mange danskere har lyst til at tage næsen på, sprede lidt lykke og glæde omkring sig og dele det gode budskab,” siger CSR-chef i Lidl, Lærke Skaksen.

Efter en meget vellykket kampagne i 2018 ser man hos Danske Hospitalsklovne med spænding frem til endnu en Spred Glæde kampagne. Direktør i Danske Hospitalsklovne, Kenneth Øhrberg, udtaler:

”Jeg er sikker på, at vi med Lidl og vores andre samarbejdspartneres hjælp kan få en fremragende Spred Glæde kampagne, hvor danskerne spreder glæde i deres omgivelser – ligesom vores hospitalsklovne gør på landets børneafdelinger. Jo flere der køber en klovnenæse, jo flere indlagte børn kan hospitalsklovnene besøge i fremtiden”.

Støt Danske Hospitalsklovnes arbejde
Hvis du kan lide at få andre til at smile – eller bare gerne vil støtte en god sag, som gør en forskel – kan du frem til lørdag d. 22. september købe din egen klovnenæse til 20 kr. i de 119 Lidl-butikker rundt om i Danmark. Salget af næserne går ubeskåret til Danske Hospitalsklovne.

Igen i år tilbyder Lidl også den særlige klovneis, som selvfølgelig også har en rød næse. Isen koster 29.95 kr. for en pakke med 6 stk., og er i handlen frem til Spred Glæde Dagen den 7. september eller så længe lager haves. Lidl donerer 1 kr. pr. pakke klovneis til hospitalsklovnenes arbejde.

Om Danske Hospitalsklovne
Danske Hospitalsklovne besøger indlagte børn og deres familier på alle landets børneafdelinger samt institutioner og særtilbud for børn og unge, herunder 12 børnepsykiatriske dags- og døgnafsnit. Hospitalsklovnen er en tryg hånd at holde i, når livet på hospitalet gør ondt.

Foreningen har i dag 52 professionelt uddannede hospitalsklovne, som arbejder tæt sammen med personalet på børneafdelingerne. Hos Danske Hospitalsklovne gennemgår alle hospitalsklovne en internationalt anerkendt uddannelse på halvandet år og efteruddannes løbende. Foreningens arbejde er kun muligt med donationer fra privatpersoner, fonde og sponsorer.

Danske Hospitalsklovne arbejder for at nå ud til alle indlagte børn, der kan have glæde af en hospitalsklovn.
Læs mere på https://danskehospitalsklovne.dk/spredglaede og følg Spred Glæde kampagnen på Instagram under #spredglæde.

Presse kontakt

Presseafdeling
Presse@lidl.dk
76350010

Del

Læs mere