TGTG

Too Good To Go

KAMPEN MOD MADSPILD

I november 2019 indgik vi som den første discountkæde et landsdækkende samarbejde med madspildsappen Too Good To Go. Sammen med Too Good To Go har vi i Lidl fokus på at reducere madspild og at gøre det enkelt for vores kunder at gøre det samme. Gennem Too Good To Go-appen har du mulighed for at købe forskellige typer af ”lykkeposer”, som indeholder mad, der er sorteret fra, men er for godt til at smide ud. Når du køber en lykkepose, tager du dermed del i kampen mod madspild.

Seneste tal viser, at hele 385.000 tons madspild kommer fra detailhandlen, imens 247.000 tons kommer hjemme fra forbrugeren. Det er altså en ret stor del af Danmarks samlede madspild. [1] Derfor er det vigtigt, at vi arbejder sammen om at mindske madspild, og her er Too Good To Go-lykkeposerne et godt sted at starte.

Takket være vores kunder og indsatsen fra vores butikker var der i starten af 2022 mere end 400.000 lykkeposer med overskudsmad blevet reddet, siden vi startede i 2019. Det svarer til, at mere end 800 tons overskudsmad har fundet vej til de danske hjem i stedet for at ende i skraldespanden. I maj 2022 rundede vi endnu en stor milepæl med 500.000 solgte lykkeposer.

”Lidl har virkelig imponeret os med deres dedikerede og ambitiøse indsats mod madspild. De var de første til at lancere landsdækkende samarbejde med os, og i dag har de nået en fantastisk flot milepæl med 500.000 reddede lykkeposer. Milepælen er resultatet af et stærkt og frugtbart samarbejde, som der fortsat er masser af potentiale i. Det ser jeg frem til at indfri, så vi i fællesskab kan komme madspildet til livs,” siger landechef for Too Good To Go, Heidi Boye. 

Tiltaget betyder altså, at vi kan reducere madspildet i vores butikker og samtidig tilbyde vores kunder et godt produkt. Lykkeposerne købes via Too Good To Gos app og kan derefter afhentes i din lokale Lidl-butik, hvor du blot viser din kvittering ved kassen.

Du kan hente Too Good To Gos app i App Store eller Google Play

[1] Miljøstyrelsen, 2021

SE – DUFT – SMAG

Too Good To Go mærkat

Too Good To Go minder os om, at "bedst før" også betyder ofte god efter. Det vil vi gerne bakke op om, og derfor opfordrer vi vores kunder til at bruge deres sanser, når varerne er gået på dato. Det gør vi ved at have mærkningen på produkter, hvor det giver rigtig god mening.

I Lidl går vi meget op i at reducere madspild, hvorfor vi arbejder mod en målsætning om at reducere vores madspild med 50 % inden 2030. Det gør vi blandt andet igennem vores samarbejde med Too Good To Go. Dog er det ikke kun i butikkerne, men også i de danske husstande, at vi skal problematikken til livs. Derfor vil vi gerne hjælpe vores kunder med at undgå at smide fødevarer ud, som kunne have gået til et fint måltid. Med denne mærkning gør vi vores kunder opmærksomme på at tænke en ekstra gang over varens kvalitet, inden gode fødevarer ryger i skraldespanden.

DM i overskudsretter med Too Good To Go

I forbindelse med Danmarks første officielle madspildsdag i 2020 arrangerede vi DM i overskudsretter i samarbejde med Too Good To Go med formålet at hylde hverdagens madspildshelte. Det blev en stor succes, og derfor har vi afholdt det hvert år siden. 
 
Hos Lidl ønsker vi at sætte madspild højt på danskernes dagsorden, og derfor er der brug for inspiration til kreativitet og udfoldelse til hverdagens madlavning. Det mener vi, at vi kan skabe med DM i overskudsretter, så vi sammen kan mindske de 247.000 tons mad, som hvert år ryger i skraldespanden hos de danske forbrugere.
 
Op til DM i overskudsretter 2022 sagde Lidls CEO, Jens Stratmann, følgende: “Der er ekstra grund til at hylde hverdagens madspildsbekæmpere og fejre det gode samarbejde mellem Too Good To Go og Lidl, fordi vi dette forår rundede en fantastisk milepæl med 500.000 solgte lykkeposer. Der må være blevet kokkereret så meget dejlig mad af overskudsvarer fra lykkeposerne derude, og derfor er jeg rigtig glad for at fortælle, at vi gentager succesen og giver dygtige hverdagskokke mulighed for at tilmelde sig til DM i overskudsretter.” 

Winner

Finaleeventet 2022

Med duften af flamberede bananer og tomatpesto, masser af god energi og tre finalister i topform blev der onsdag d. 28. september afholdt DM i overskudsretter. Godt 250 danskere havde tilmeldt sig ved at sende en lækker ret baseret på overskudsvarer ind, men det var kun Nanna, Niklas, Pernille, der havde klaret sig vej til finalen. Aftenens vært, Anders Lund Madsen, tog deltagere og publikum kærligt og kyndigt gennem aftenens program, og han var flankeret af et oplagt dommerpanel bestående af kogebogsforfatter og influencer Jasmin Gabay, influencer Julie-Elsebeth og landstræner for håndboldherrerne, Nikolaj Jacobsen.
 
Årets vinder blev højskolelærer Nanna Buch Pedersen, der lavede spansk tortilla med tomatpesto, friterede løg og grønt. Hun var både glad og stolt over at kunne tage fra Storms Pakhus med den nye titel som danmarksmester i overskudsretter: “Jeg havde slet ikke regnet med, at jeg ville vinde, for jeg var oppe imod nogle rigtig dygtige konkurrenter. Jeg har uden tvivl fået meget mere mod på at inspirere andre til, hvordan man kan mindske madspild, og nu hvor jeg har vundet et års forbrug af Too Good To Go, så bliver der endnu mere mulighed for det.”
 

I galleriet herunder kan du se billeder fra Finaleeventet

Billede 1
Billede 2
Billede 3
Billede 4
Billede 7
Billede 8

Mad skal spises, ikke spildes

Ta' madansvar kampagne

Hvert år bliver der i Danmark smidt rigtig meget mad ud. Samlet smider vi i Danmark hvert år over 700.000 ton mad ud. [1] 
Med et madspild på 247.000 ton pr. år, er det i husholdningerne størstedelen af madspildet sker. [2]
Alt for meget mad ender i skraldespanden i stedet for på bordet, det er både spild af råvarer og spild af penge.

Fødevarestyrelsen kommer med fire gode råd, til hvordan man kan minimere madspildet i hjemmet:

Kig i køleren, før du køber ind
Køber du ind uden en indkøbsliste? Uplanlagte indkøbsture kan gøre, at du kommer hjem med madvarer, du allerede har.
Kig i køleskabet, før turen går til supermarkedet. 

Gør rester i dag til retter i morgen
Lader du rester gå til spilde? Ofte ender overskydende pasta, ris og linser i skraldespanden.
Derfor opfordrer Fødevarestyrelsen i en ny kampagne til, at man gemmer sine rester – også de små – og bruger dem til madpakken, i retter i morgen eller som eftermiddagssnack.

Brug fryseren, og spar på dit madbudget
Er du god til at fylde fryseren? Brød og grøntsager er det, du smider mest ud af. Skær dine grøntsager ud, og gem dem i fryseren.
Så forlænger du deres holdbarhed – og dit madbudget.

Brug sanserne inden du smider din mad ud
Datomærket ”Bedst før” er en vejledende datomærkning.
Brug sanserne – se, lugt og smag på varen, og hvis du har fulgt anvisningerne på pakken, kan du sagtens drikke eller spise den.
Hvis "sidste anvendelsesdato" derimod er overskredet, så skal du smide varen ud.

Du kan læse mere om madspild og få flere gode råd til at minimere dit madspild her.

[1] Stop Spild Af Mad
[2] Fødevarestyrelsen

På vej mod i morgen