WTG

Way To Go - Fairtrademærkede produkter i Lidl

Siden 2021 har vores Fairtrade-chokolade “Way To Go” været at finde i butikkerne. Nu er cashew-nødderne kommet til, og endnu flere Way To go produkter er på vej.

Ud over at produkterne er fuldt Fairtrade-certificerede, og at landmændene får en Fairtrade-minimumspris og en fast Fairtrade-Premium-tillægsydelse, betaler vi også en ekstra Premium-præmie. Med denne tillægspræmie hjælper vi landmændene yderligere på deres vej til en indkomst, som de kan leve af.

I Lidl tager vi nemlig ansvar for menneskene i vores forsyningskæder. Vores Way To Go private label-sortiment afspejler dette – og understøtter  bedre indkomster, uddannelsesmuligheder, større ligestilling mellem kønnene og mere gennemsigtighed. Lidl og Way To Go-produkterne bidrager i samarbejde med Fairtrade til at etablere en levende indkomst for producenterne på længere sigt. Så det er kun logisk, at vi fortsætter med at udvikle og udvide dette engagement. Dette vil give endnu flere mennesker i vores forsyningskæder mulighed for at drage fordel af fair handel med en endnu større effekt. Derfor kan du være med til at gøre en varig forskel, når de vælger at købe disse produkter.

Vi arbejder hele tiden på at gøre vores sortiment mere ansvarligt og for at opfylde vores egne og kunders kvalitetsstandarder.

Mindre transport, mindre CO2-aftryk

Cashew

Med Way To Go cashewnødder ønsker vi at bidrage til højere indkomster ved cashewnøddedyrkning og styrke samarbejdet med lokale producenter.

De fleste cashewnødder, der dyrkes i afrikanske lande, forarbejdes uden for Afrika, ofte i Sydøstasien. Det betyder, at kun en lille del af cashewnøddernes merværdi forbliver i selve regionen, som ofte er præget af lavere indkomster. Way To Go cashewnødder dyrkes og forarbejdes i Tanzania. Og ved at undgå denne ekstra transportrute fra Afrika til Asien reducerer vi CO2-emissionerne fra transporten med ca. 57 % med Way To Go.

Effektive Premium-programmer til kakaobønder

Siden slutningen af 2016 har vi udelukkende brugt kakao fra certificeret dyrkning til hele vores private label sortiment. Kakaoen, der bruges til chokoladen, stammer fra Ghana og er dyrket med henblik på både miljø og gode arbejdsforhold.

Way To Go er ikke bare en lækker chokolade, der kommer i varianterne havsalt og karamel samt pecan og kokos. Det helt særlige ved Way To Go er dets Premium-program, der muliggør mærkbare forbedringer for kakaoproducenter. Til Way To Go chokoladen køber vi kakao fra småbønderorganisationen Kuapa Kokoo fra Ghana. Med Premium-programmet fra Fairtrade og Lidl kan producenterne drage fordel af hver solgt chokoladebar. For det første modtager producenterne et Premium-tillæg fra Fairtrade, da de har forpligtet sig til at dyrke kakao i henhold til retningslinjerne for dyrkning af Fairtrade-programmet. Derudover betaler vi også de små producenter en fast Premium-ydelse pr. solgt chokoladebar kaldet "Indkomstforbedringspræmie".

For at få indflydelse på længere sigt udbetales indkomstforbedringspræmien ikke kontant. Det vil i stedet flyde ind i to initiativer. Som et resultat vil de små producenter blive uddannet til at optimere deres dyrknings- og høstmetoder. De vil lære mere effektive og blidere former for kakaodyrkning, for eksempel skære- og sprøjteteknikker. Dette gør det muligt for kakaoproducenterne ikke kun at øge deres kakaoudbytte, hvilket vil øge deres indkomst, men det hjælper også med at beskytte miljøet i de områder, hvor dyrkningen finder sted.

Derudover får producenterne hjælp til at dyrke andre planter og råvarer til at producere ris, honning og sæbe samt opnå forretningskendskab. Dette vil give dem mulighed for at udnytte flere indtægtskilder og dermed blive mere uafhængige af svingende råvarepriser. Den positive effekt for miljøet: Et mere mangfoldigt landbrug vil aflaste jorden i dyrkningsområderne og øge biodiversiteten.

Du kan læse mere her.

Way to go
På vej mod i morgen