Bevidst ernæring: Vores ansvar dit valg
Med Planetary Health Diet, PHD, har EAT Lancet Kommissionen udviklet et videnskabeligt baseret ernæringskoncept, der fokuserer på både menneskers og planetens sundhed. En overvejende plantebaseret kost vil gøre det muligt at brødføde den globale befolkning på 10 milliarder mennesker der forventes i 2050, hvor der stadig tages hensyn til planetens grænser.
Overblik over vores aktiviteter
For at bidrage til en bedre fremtid har vi defineret mål for at tilbyde vores kunder det bedste produktsortiment til en sundere og mere miljøbevidst livsstil til enhver tid. Vores aktiviteter er baseret på tre fokusområder : "bevidst ernæring" , " miljøbevidst ernæring" og "gennemsigtighed og kendskab" .
Vi ønsker at forbedre de ernæringsmæssige aspekter af vores produktsortiment.
Inden udgangen af 2030 vil vi øge andelen af fuldkorn i kornsortimentet til 25 % sammenlignet med 2023. Vi udvider også vores udvalg af fuldkornsprodukter, og ønsker at tilbyde mindst ét fuldkornsalternativ i alle relevante produktgrupper inden 2030.
Som en del af vores 2025-reduktionsstrategi er det vores mål løbende at reducere det gennemsnitlige indhold af sukker og salt med 20 % i vores produkter af egne mærker.
Inden 2030 ønsker vi at øge andelen af plantebaserede proteinkilder i forhold til animalske proteinkilder i vores produktsortiment til 20 % sammenlignet med 2022. Derfor begyndte vi at beregne og analysere vores "protein split" i 2022, som måler andelen af plantebaserede proteinkilder i forhold til proteiner af animalsk oprindelse. For at give vores kunder gennemsigtighed vil vi rapportere vores protein split fra 2025 i vores bæredygtighedsrapport. Vores udvidelse af de vegetabilske produkter fra Vemondo, vores veganske/vegetariske produkter af eget mærke, har ikke kun til formål at henvende sig til veganere og vegetarer, men inviterer alle kunder til at prøve en mere plantebaseret kost. For at gøre det lettere og vælge disse, er de placeret blandt de konventionelle produkter.
Vores produktsortiment af frugt og grønt er en vigtig del af vores strategi for bevidst ernæring under PHD-modellen. Hos Lidl vil vi fortsat give vores kunder et stort udvalg af frisk frugt og grønt hver dag. Derudover vil vi fokusere på at tilbyde et udvalg af mere sæsonbestemte og regionale fødevarer – fra økologisk landbrug, hvor det er muligt.
Vi har også forpligtiget os til at reducere madspild med 50 % inden 2030 (baseline 2018).
Vi vil øge bevidstheden blandt vores kunder for at understøtte et sundere og mere ansvarligt forbrug. For at forbedre gennemsigtigheden og hjælpe med at vejlede vores kunder, certificerer vi produkter med anerkendte certificeringsordninger såsom det statslige Dyrevelfærdsmærke, Ø-mærket, Fairtrade og Rainforest Alliance.
For at skabe gennemsigtighed omkring de ernæringsmæssige egenskaber i vores produkter bruger vi Nøglehulsmærket og Fuldkornsmærket, og udvider disse løbende på et udvalg af vores produkter af egne mærker.
Vores engagement i tal
Inden udgangen af 2030 vil vi øge andelen af solgte plantebaserede fødevarer med 20 %* sammenlignet med 2023.
Inden udgangen af 2030 vil vi øge andelen af fuldkorn i kornsortimentet til 25 % sammenlignet med 2023.
Inden udgangen af 2030 vil vi øge andelen af plantebaserede proteinkilder** i forhold til animalske proteinkilder i sortimentet til 20 % sammenlignet med 2022.
* Som defineret i PHD: bælgfrugter, nødder, frø, fuldkorn, frugt og grøntsager; kartofler (stivelsesholdige grøntsager) er en undtagelse.
**Dette inkluderer bælgfrugter, nødder, frø og veganske alternativer til kød, æg og fisk.
“ For at give sund mad til en voksende global befolkning inden for vores planetære grænser, er vi nødt til at ændre den måde, vi spiser på, på verdensplan. Hos Lidl har vi i mange år forpligtet os til at tage ansvar - baseret på de videnskabelige forskningsresultater af Planetary Health Diet ."
- Khalil Taleb, Viceindkøbsdirektør i Lidl Danmark